![]() |
Bądź mistrzem w swoim fachu!
Poznaj sekrety mistrzów wyrobów domowych. Zaskocz rodzinę i znajomych i podaj im na stół potrawy, których smaku długo nie będą potrafili zapomnieć. Dowiedz się jak zbudować profesjonalną wędzarnię i jakie są tajniki peklowania wędlin. |
![]() |
I. Budowa wędzarni
Czy zastanawiałeś się kiedyś od czego zależy smak wędzonych wyrobów? Od dobrej wędzarni? Od dobrego drewna? A może od jednego i od drugiego? My już wiemy! |
![]() |
|
![]() |
Jak zbudować wędzarnię (wersja podstawowa) [POBIERZ] |
|
![]() |
Jak zbudować wędzarnię (wersja rozszerzona) [POBIERZ] |
|
![]() |
![]() |
II. Poradnik peklowania
Prawidłowo przeprowadzony proces peklowania mięsa ma decydujące znaczenie dla bezpieczeństwa konsumentów oraz jakości, koloru i smakowitości wyrobów. Należy zatem poświęcić mu sporo uwagi. Gwarantujemy, że nasze wskazówki przyczynią się do jeszcze ciekawszych rezultatów, niż osiąganych dotychczas przy własnych wyrobach mięsnych. Zachęcamy do zapoznania się z materiałami, aby pomóc Państwu w opanowaniu tego jakże ważnego procesu technologicznego. |
1. Tabele peklowania Dziadka i Szczepana | ||
Plik zawiera trzy kompletne tabele peklowania Dziadka standardowa i mniejsza słoność, oraz tabela Szczepana z forum. Wystarczy wybrany plik zgrać na swój komputer, po uruchomieniu wpisać w komórce oznaczonej na żółto ilość kg mięsa. W pozostałych tabelach ilość skopiuje się automatycznie. Wtedy odczytujemy dla określonej tabeli ilość dni, wielkość nastrzyku i ilość peklosoli oraz wody. Myślę, że to dosyć czytelny sposób szybkiego wyliczenia wszystkich interesujących nas danych. |
![]() |
Tabela peklowania [POBIERZ] |
|
2. Kalkulator peklowania Wędzarniczej Braci | ||
Specjalnie dla Państwa potrzeb, przekazujemy bardzo dobry kalkulator Wędzarniczej Braci opracowany przez Kolegę Skalar’a50, służący do bardzo szybkiego, dokładnego i automatycznego obliczania stężenia solanek, stężenia roztworu kwasu octowego (przydatny podczas przygotowywania choćby marynat zimnych z ryb) oraz zawierającego książkę kucharską.
Uwaga! Niektóre programy antywirusowe mogą ostrzegać Państwa przed otwarciem pliku, ale zapewniamy, że jest on bardzo dokładnie sprawdzony i na pewno nie zawiera złośliwych elementów. |
![]() |
Kalkulator peklowania [POBIERZ] |
![]() |
||
To co Państwu przedstawiliśmy jest zaledwie kroplą w morzu wiadomości jakie znajdziecie na naszym
Forum Wędlin Domowych. Setki wędzarni w różnym stopniu zaawansowania budowy, tysiące unikalnych przepisów na najlepsze, tradycyjne wędzonki, kiełbasy, konserwy, ryby, ciasta, pieczywa, sery i wiele, wiele innych produktów, czeka już na Was! Nie traćcie czasu - serdecznie zapraszamy nawet najbardziej wybrednych smakoszy i zapewniamy, że nigdzie w Internecie nie znajdziecie drugiej takiej strony! Jeśli będą Państwo chcieli podzielić się swoimi uwagami, spostrzeżeniami lub wnioskami, specjalnie dla Waszej wygody otworzyliśmy na naszym Forum specjalny dział poświęcony wyłącznie tematyce związanej z Ogólnopolską Giełdą Wyrobów Domowych. Serdecznie Państwa zapraszamy. |