Praktyczne porady

Praktyczne porady Bądź mistrzem w swoim fachu!

Poznaj sekrety mistrzów wyrobów domowych. Zaskocz rodzinę i znajomych i podaj im na stół potrawy, których smaku długo nie będą potrafili zapomnieć. Dowiedz się jak zbudować profesjonalną wędzarnię i jakie są tajniki peklowania wędlin.

Pamiętaj, że nie potrzebujesz żadnych specjalistycznych szkoleń, żeby jeść tak jak lubisz - smacznie, zdrowo i w oparciu o najlepsze, sprawdzone receptury.

Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś zaczął już dziś!

Line

I. Budowa wędzarni

Czy zastanawiałeś się kiedyś od czego zależy smak wędzonych wyrobów? Od dobrej wędzarni? Od dobrego drewna? A może od jednego i od drugiego? My już wiemy!

Otrzymaj najlepszy smak oraz zapach wędzonych produktów, korzystając z naszych wskazówek. Zbuduj krok po kroku i od podstaw bardzo dobrą wędzarnię, która pozwoli Ci uzyskać wspaniałe wędzonki - nie tylko mięsne, ale również z ryb czy serów.

Poniżej znajdują się do pobrania dwa pliki z zakresu budowy doskonałej wędzarni - wersji podstawowej oraz w bardziej rozbuowanej wersji rozszerzonej.

Nie możesz tego przegapić.

Praktyczne porady
Budowa wędzarni Jak zbudować wędzarnię
(wersja podstawowa) [POBIERZ]
Budowa wędzarni Jak zbudować wędzarnię
(wersja rozszerzona) [POBIERZ]
Line

Peklowanie II. Poradnik peklowania

Prawidłowo przeprowadzony proces peklowania mięsa ma decydujące znaczenie dla bezpieczeństwa konsumentów oraz jakości, koloru i smakowitości wyrobów. Należy zatem poświęcić mu sporo uwagi. Gwarantujemy, że nasze wskazówki przyczynią się do jeszcze ciekawszych rezultatów, niż osiąganych dotychczas przy własnych wyrobach mięsnych. Zachęcamy do zapoznania się z materiałami, aby pomóc Państwu w opanowaniu tego jakże ważnego procesu technologicznego.

W tym celu przedstawiamy:


1. Tabele peklowania Dziadka i Szczepana
Plik zawiera trzy kompletne tabele peklowania Dziadka standardowa i mniejsza słoność, oraz tabela Szczepana z forum. Wystarczy wybrany plik zgrać na swój komputer, po uruchomieniu wpisać w komórce oznaczonej na żółto ilość kg mięsa. W pozostałych tabelach ilość skopiuje się automatycznie. Wtedy odczytujemy dla określonej tabeli ilość dni, wielkość nastrzyku i ilość peklosoli oraz wody. Myślę, że to dosyć czytelny sposób szybkiego wyliczenia wszystkich interesujących nas danych. Tabele peklowania Tabela peklowania [POBIERZ]


2. Kalkulator peklowania Wędzarniczej Braci
Specjalnie dla Państwa potrzeb, przekazujemy bardzo dobry kalkulator Wędzarniczej Braci opracowany przez Kolegę Skalar’a50, służący do bardzo szybkiego, dokładnego i automatycznego obliczania stężenia solanek, stężenia roztworu kwasu octowego (przydatny podczas przygotowywania choćby marynat zimnych z ryb) oraz zawierającego książkę kucharską.

Uwaga! Niektóre programy antywirusowe mogą ostrzegać Państwa przed otwarciem pliku, ale zapewniamy, że jest on bardzo dokładnie sprawdzony i na pewno nie zawiera złośliwych elementów.
Tabele peklowania Kalkulator peklowania [POBIERZ]
Line
To co Państwu przedstawiliśmy jest zaledwie kroplą w morzu wiadomości jakie znajdziecie na naszym Forum Wędlin Domowych. Setki wędzarni w różnym stopniu zaawansowania budowy, tysiące unikalnych przepisów na najlepsze, tradycyjne wędzonki, kiełbasy, konserwy, ryby, ciasta, pieczywa, sery i wiele, wiele innych produktów, czeka już na Was! Nie traćcie czasu - serdecznie zapraszamy nawet najbardziej wybrednych smakoszy i zapewniamy, że nigdzie w Internecie nie znajdziecie drugiej takiej strony!

Jeśli będą Państwo chcieli podzielić się swoimi uwagami, spostrzeżeniami lub wnioskami, specjalnie dla Waszej wygody otworzyliśmy na naszym Forum specjalny dział poświęcony wyłącznie tematyce związanej z Ogólnopolską Giełdą Wyrobów Domowych. Serdecznie Państwa zapraszamy.